Μια Ειδική Αγωγή γεμάτη κόπο, άγχος και εργασιακή ανασφάλεια!

Το 2020 πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά μόνιμοι διορισμοί των εκπαιδευτικών αλλά και ΕΕΠ/ΕΒΠ που υπηρετούσαν στην ΕΑΕ μετά από πολλά χρόνια αναπλήρωσης. Πρόκειται για δασκάλους, νηπιαγωγούς, καθηγητές, ειδικότητες, επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό οι οποίοι αφενός διέθεταν σημαντική προϋπηρεσία σε δομές ΕΑΕ Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας αφετέρου, με βάση τον ν.4589/2019, κατείχαν αυξημένα τυπικά προσόντα τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις είναι υπέρ το δέον αρκετά για να διεκδικηθούν θέσεις ως διοικητικά στελέχη/προϊστάμενοι.

Ωστόσο, οι διορισμοί αυτοί αποτελούν για μία ακόμη φορά πεδίο πειραματισμού από τους κυβερνώντες, προσθέτοντας νέα άγχη και ανησυχίες. Αναλυτικότερα, όσοι διορίζονται στον εκπαιδευτικό, δημόσιο τομέα θεωρούνται δόκιμοι για δύο χρόνια από τη στιγμή έκδοσης του ΦΕΚ διορισμού. Στη συνέχεια κατόπιν πρότασης του οικείου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας (ή Δευτεροβάθμιας) εκπαίδευσης εντός δύο (2) μηνών από τη συμπλήρωση της δοκιμαστικής υπηρεσίας των δύο (2) ετών, θα έπρεπε να ολοκληρωθούν οι πράξεις μονιμοποίησής τους από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης (άρθρο 40, του Ν.3528/2007 του Υπαλληλικού Κώδικα). Μέχρι τότε οφείλουν να παραμείνουν στην περιοχή διορισμών χωρίς δικαίωμα υπηρεσιακών μεταβολών (απόσπαση/μετάθεση στην περιοχή συμφερόντων τους).

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η δοκιμαστική περίοδος των νεοδιόριστων έληξε στις 19/8/2022, επομένως η διαπιστωτική πράξη μονιμοποίησης όφειλε να εκδοθεί το αργότερο έως τις 19/10/2022. Αρκετές Διευθύνσεις, όπως αυτές της Α/θμιας Α’ και Γ’Αθήνας, Πιερίας, Ανατολικής Αττικής και Σάμου προχώρησαν στις νόμιμες ενέργειες ενώ οι περισσότερες ανέμεναν διευκρινιστικές οδηγίες από το Υπουργείο Παιδείας. Η κωλυσιεργία οφείλεται στον ν.4823/2021 ο οποίος ψηφίστηκε έναν χρόνο αργότερα και συνδέει τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων με την ατομική αξιολόγησή τους. Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία έχει ξεκινήσει με τον ορισμό νέων Διευθυντών Εκπαίδευσης, στη συνέχεια Συντονιστών Γενικής και Ειδικής Αγωγής, Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης και εν τέλει Διευθυντών σχολικών μονάδων.

Γίνεται αντιληπτό επομένως, ότι απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι την υλοποίηση του νομοσχεδίου καθώς εκτός των προαναφερόμενων, δεν έχουν καν οριστεί τα κριτήρια μονιμοποίησης και δεν έχει εκδοθεί ΚΥΑ με τον τρόπο εφαρμογής της ατομικής αξιολόγησης σε διοικητικό και παιδαγωγικό τομέα. Το Υπουργείο Παιδείας απορρίπτει σιωπηρά το άρθρο του Υπαλληλικού Κώδικα και επιλέγει να κρατήσει τους συναδέλφους σε καθεστώς ομηρίας για 3 ή και 4 χρόνια, δημιουργώντας αίσθημα εργασιακής ανασφάλειας το οποίο μας διακατείχε ύστερα από τόσα χρόνια αναπλήρωσης.

Συνάδελφοι, κανένας από εμάς δεν στέκεται με φόβο απέναντι στην επερχόμενη αξιολόγηση. Στον ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής και εκπαίδευσης, έχουμε αφιερωθεί ηθικά, ιδεολογικά και συναισθηματικά με γνώμονα τις ανάγκες των παιδιών και όχι τις πολιτικές του Υπουργείου Παιδείας. Βρισκόμαστε εκεί:

  • όταν καλύπτουμε ώρες παράλληλης στήριξης σε 2,3 και 4 παιδιά,
  • όταν στα Τμήματα Ένταξης δεχόμαστε κάθε αίτημα χωρίς παρωπίδες και αυστηρούς όρους,
  • όταν σε ΣΜΕΑΕ υλοποιούνται συμπτύξεις τμημάτων και
  • όταν καθημερινά επιμορφωνόμαστε μόνοι μας με μεταπτυχιακά, διδακτορικά, ξένες γλώσσες και σεμινάρια
    ώστε να μπορούμε να αντικρίσουμε κάθε παιδί, κάθε γονέα με καθάριο βλέμμα και συνείδηση. Αυτό που θίγεται με το παρόν είναι το έλλειμμα εμπιστοσύνης σε ένα κράτος δικαίου, η εξάλειψη ενός προσωπικού αγώνα ύστερα από 10,12 ή και 15+ χρόνια εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας. Έχουμε διανύσει αρκετούς Γολγοθάδες προκειμένου να φτάσουμε ένα βήμα πριν τη μονιμοποίησή μας ώστε να δούμε να εγείρεται ακόμα μια ακόμα μια αμφισβήτηση, ακόμα ένα πρόσκομμα σε όσα έχουμε ήδη κατακτήσει. Όλοι επομένως, ο καθείς στη Διεύθυνση που ανήκει, οφείλει να ασκήσει πιέσεις ώστε να πραγματοποιηθούν παραστάσεις διαμαρτυρίας σε κάθε Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που δεν έχει εκδώσει τις διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησης. Στην Πάτρα και συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου και ώρα 13:30 θα βρισκόμαστε εκεί με τον τοπικό σύλλογο Δασκάλων – Νηπιαγωγών και άλλους φορείς ώστε να αποκατασταθεί μία ακόμα αδικία, να υπερβούμε ένα ακόμα εμπόδιο και να διεκδικήσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας.

Καλή μας δύναμη!

Άρθρο του Αλέξανδρου Χρουτα

🦉

Πατήστε like και
ακολουθήστε μας