Αναμένεται το «πράσινο φως» για εμβολιασμούς μαθητών 5-11 ετών

«Υπάρχει υπερμετάδοση σε παιδιά του δημοτικού» προειδοποιεί ο Σπύρος Μαζάνης – Από εβδομάδα σε εβδομάδα η έγκριση εμβολιασμού για μαθητές 5-11 ετών

Την εκτίμησε ότι πριν τα Χριστούγεννα η Επιτροπή Εμβολιασμού θα δώσει το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των μαθητών 5-11 ετών έκανε ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης.

«Ένα βήμα μετά την Αμερική και η Ευρώπη ενέκρινε το εμβόλιο να χορηγείται σε παιδιά 5-11 ετών. Περιμένουμε από εβδομάδα σε εβδομάδα και την απόφαση στη χώρα μας. Η δόση θα είναι το 1/3» δήλωσε στο Mega.

«Χρειαζόμαστε να εμβολιάσουμε τα παιδιά» σημείωσε. «Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 700.000 παιδιά», τόνισε ο Σπ. Μαζάνης. «Είναι μειωμένη η διασπορά στα μεγαλύτερα παιδιά 1 στα 3 έχει εμβολιαστεί, ενώ υπάρχει υπερμετάδοση σε παιδιά του δημοτικού» πρόσθεσε.

Μετάλλαξη Όμικρον – Βασιλακόπουλος: Θέλουμε δύο εβδομάδες για να μάθουμε σοβαρά

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει η μετάλλαξη Όμικρον που είναι πολύ μολυσματική, αν και ακόμα δεν ξέρουμε πολλά γι’αυτήν, όπως είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Είναι ένα στέλεχος που περιγράφει πολύ πρόσφατα από τη Νότιο Αφρική και σε κάποιες χώρες της Νότιας Αφρικής. Είναι αρκετά επικίνδυνο αυτό το στέλεχος και για αυτό ονομάστηκε “στέλεχος ανησυχίας” διότι, έχει πολλές αλλαγές σε σχέση με το αρχικό στέλεχος. Μόνο και μόνο στην πρωτεΐνη ακίδα, αυτή που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει μέσα μας και να συνδεθεί με τα κύτταρα μας έχει 32 αλλαγές. Μπορεί να είναι πιο μολυσματικό, δεν έχει αποδειχθεί όμως. Ναι μεν είδαμε μια επικράτηση στη Νότια Αφρική, αλλά στη Νότια Αφρική δεν είχαμε την επικράτηση των προηγούμενων στελεχών με τον ίδιο τρόπο» τόνισε ο Θ. Βασιλακόπουλος.

«Είναι ένα στέλεχος που μας ανησυχεί πρέπει όλος ο κόσμος να προετοιμαστεί για αυτό. Ο Π.Ο.Υ γράφει ξεκάθαρα και στο τελευταία ανακοίνωση δεν ξέρουμε πάρα πολλά. Θέλουμε τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να μάθουμε σοβαρά, με επιστημονικό τρόπο λεπτομέρειες» συμπλήρωσε.

Ο ίδιος τόνισε πως με τα μέτρα που έχουν ληφθεί όπως η ακύρωση πτήσεων και οι αυστηροί έλεγχοι εισόδου στη χώρα βοηθούν τα κράτη να κερδίσουν χρόνο.

«Δεν υπάρχει περίπτωση τα εμβόλια να έχουν μηδενική αποτελεσματικότητα. Καινούργιο εμβόλιο δεν θα υπάρξει για 6 μήνες και θα είμαστε ακάλυπτοι. Αν αποδειχτεί ότι τα τρέχοντα έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα όλες οι εταιρίες που φτιάχνουν εμβόλια θα επικαιροποιηήσουν το εμβόλιό τους», είπε ο Θ. Βασιλακόπουλος, τονίζοντας τη χρησιμότητα των εμβολίων.

Πηγή

🦉

Πατήστε like και
ακολουθήστε μας

Αρέσει σε %d bloggers: