Κέλλας-Κεραμέως: Αντιστρέφουμε το «BrainDrain»

Τηλεδιάσκεψητων βουλευτών της ΝΔ με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέωςκαιτον υφυπουργόΆγγελο Συρίγο,για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «Νέοι Ορίζοντες για τα ΑΕΙ»,συντόνισε ο αν. γραμματέας της ΚΟτης ΝΔ και μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας.

Ο Λαρισαίος πολιτικός σημείωσε, αναφορικά με το νομοσχέδιο, πως ο τίτλος «Νέοι Ορίζοντες» αντανακλά το εύρος των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων, δηλαδή, την ενίσχυση της διεπιστημονικότητας, τη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας (βιομηχανικά διδακτορικά, θεσμοθέτηση πρακτικής άσκησης φοιτητών), την ενδυνάμωση των φοιτητών με ψηφιακές δεξιότητες και τις συνέργειες μεταξύ των πανεπιστημίων για τη διεύρυνση του ακαδημαϊκού έργου. Χαρακτηριστικά, σημείωσε πως πρόκειται για «τομές», που επιφέρουν την αναβάθμιση της λειτουργίας των ελληνικών ΑΕΙ, τα οποία θα διαθέτουν πλέον και δομές καθοδήγησης των φοιτητών στις σπουδές τους, ψυχολογικής υποστήριξης και εκπαίδευσής τους σε θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας.

Ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ επισήμανεπως το νομοσχέδιο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, δεδομένου ότι αφορά το μέλλον των μαθητών και των νέων του τόπου. Εξέφρασε, δε, την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η υπουργός υλοποιεί το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, υπογραμμίζοντας ότι «δημιουργούνται οι προϋποθέσεις, για να καταστεί η χώρα διεθνές ακαδημαϊκό κέντρο».

Ο Χρήστος Κέλλας σημείωσε, ακόμη, πως με τους «Νέους Ορίζοντες»αντιστρέφεται το «BrainDrain»και επιτυγχάνεται καλύτερη διασύνδεση της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, ενώ αναδεικνύεται η καινοτομία προς όφελος της περιφερειακής ανάπτυξης.

Επιπλέον, η κ. Κεραμέως ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για τους διορισμούς, που έχουν πραγματοποιηθεί στην εκπαίδευση την τελευταία διετία και για την επέκταση του ωραρίουτου ολοήμερου σχολείου. Συγκεκριμένα, την περίοδο 2020-2021, έγιναν 16.200 διορισμοί και ακολουθούν άμεσα άλλοι 8.600, προσεγγίζοντας, δηλαδή, τις 25.000, παρά το δημοσιονομικό κόστος της πανδημίας. Σε σχέση, δε, με το ολοήμερο σχολείο,προσέθεσε ότι το ωράριο λειτουργίας διευρύνεται έως τις 17:30, προκειμένου να ενισχυθεί η εκπαίδευση των μαθητών και να εξυπηρετούνται καλύτερα οι εργαζόμενοι γονείς. Η επέκταση θα πραγματοποιηθεί σε 5.000 τμήματα της χώρας, σε συνδυασμό με την πρόσληψη 3.300 αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Πηγή

🦉

Πατήστε like και
ακολουθήστε μας