Οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη αποφάσισαν να ανοίξουν τα σχολεία με αυξημένα μέτρα προστασίας

Ώρα της κρίσης για την Ευρώπη – Οι περισσότερες χώρες αποφάσισαν να ανοίξουν τα σχολεία με αυξημένα μέτρα προστασίας

Στα θρανία επιστρέφουν σήμερα οι μαθητές και στην υπόλοιπη Ευρώπη, παρά το αναμενόμενο… τσουνάμι κρουσμάτων κορονοϊού λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.

Στο Βέλγιο, τα σχολεία ανοίγουν χωρίς κανέναν πρόσθετο περιορισμό, πλην της χρήσης μάσκας, τον υποχρεωτικό εξαερισμό των τάξεων και τη σύσταση προς τους γονείς να κάνουν στα παιδιά self test το Σαββατοκύριακο και μία φορά την εβδομάδα.

Οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιστρέφουν και αυτοί στο σχολείο με 100% φυσική παρουσία.

Εξάλλου, από αύριο στο Βέλγιο εφαρμόζονται πιο χαλαροί κανόνες για την καραντίνα, τόσο για τους ενήλικες όσο και για τους μαθητές.

Εάν τα συμπτώματα της Covid επιβεβαιωθούν από ένα θετικό τεστ, οι μαθητές θα τεθούν σε απομόνωση για επτά ημέρες (και όχι για 10 όπως ίσχυε μέχρι σήμερα).

Εάν ένας μαθητής έρθει σε επαφή με άτομο υψηλού κινδύνου (εκτός οικογενειάς), η καραντίνα εξαρτάται από το εμβολιαστικό του καθεστώς: Οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα, αλλά να τηρούν προληπτικά μέτρα.

Οι μη εμβολιασμένοι μαθητές θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα για επτά ημέρες, υπό την προϋπόθεση ότι θα κάνουν καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ. Ωστόσο, αν η επαφή υψηλού κινδύνου βρίσκεται εντός της οικογενειακής οικείας, όλοι οι μαθητές εμβολιασμένοι και μη πρέπει να μπουν σε καραντίνα.

Σε περίπτωση που υπάρξουν τέσσερα κρούσματα κορονοϊού σε μια τάξη (ή 25% συμπτωματικά ή μη), η τάξη θα τεθεί σε καραντίνα για πέντε ημέρες.

Γερμανία

Με βασικά όπλα την καθιέρωση της «εβδομάδας ασφαλείας», αμέσως μετά την επιστροφή από τις διακοπές των Χριστουγέννων, την αύξηση των διαγνωστικών εξετάσεων και τις προστατευτικές μάσκες, λειτουργούν με φυσική παρουσία τα σχολεία στη Γερμανία, όπου όμως οι κανόνες διαφέρουν από κρατίδιο σε κρατίδιο, ανάλογα με την αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης από κάθε τοπική κυβέρνηση.

Σε ορισμένα κρατίδια πάντως, οι γονείς που δεν θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, μπορούν να τα φροντίσουν στο σπίτι μέχρι τις 19 Ιανουαρίου. 

«Παρά τη δύσκολη κατάσταση, η διά ζώσης διδασκαλία δίνει στους μαθητές πρόσθετη σταθερότητα και αξιοπιστία μέσω της τακτικής επαφής με τους δασκάλους τους», λέει η υπεύθυνη για την Παιδεία στο Βερολίνο, Αστριντ-Σαμπίνε Μπούσε. 

Τονίζει μάλιστα ότι οι μαθητές θα φορούν μάσκες. Την πρώτη εβδομάδα της νέας σχολικής χρονιάς θα πραγματοποιούνται καθημερινά τεστ στους μαθητές που δεν έχουν εμβολιαστεί και στη συνέχεια τρία τεστ εβδομαδιαίως.

Επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές στην Ιταλία

Κανονικά ανοίγουν σήμερα τα σχολεία στην Ιταλία, με μόνη εξαίρεση τη Σικελία -με αναβολή τριών ημερών- και η ευρύτερη περιοχή της Νάπολης, η οποία ανακοίνωσε ότι θα κρατήσει κλειστά τα γυμνάσια και τα λύκεια μέχρι το τέλος του μήνα.

Η κυβέρνηση του ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι όμως ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει κατά της απόφασης αυτής.

Πολλοί λυκειάρχες επιμένουν ότι τα κρούσματα έχουν πολλαπλασιαστεί και θα χρειαστεί, αναγκαστικά, μια σχετικά ευρεία προσφυγή στην τηλεκπαίδευση. Σύμφωνα με τους ιταλούς λυκειάρχες, οι συνολικές απουσίες μπορεί να αγγίξουν αύριο το 10% του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού.

«Είναι ένα θέμα αρχής, αύριο τα σχολεία μας ξανανοίγουν. Θα αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί τις όποιες απουσίες με μια γενικότερη, εποικοδομητική βούληση. Αυτό που ζητώ από τις οικογένειες, από τους γονείς είναι να δείξουν την μέγιστη δυνατή αλληλεγγύη και να εμβολιάσουν τα παιδιά τους», δήλωσε στην τηλεόραση της Rai ο υπουργός Παιδείας Πατρίτσιο Μπιάνκι.

Η Αγγλία καλεί ενισχύσεις από τους …συνταξιούχους εκπαιδευτικούς

Τα παιδιά πήγαν ξανά σήμερα σχολείο στην Αγγλία, ενώ οι αρχές φοβούμενες μια αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού και έλλειψη καθηγητών μετά την επιστροφή των παιδιών στα θρανία κάλεσαν συνταξιούχους εκπαιδευτικούς να ενισχύσουν το σύστημα.

Για να αποφευχθεί εξάπλωση του νέου κορονοϊού, οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου θα υποβάλλονταν σήμερα σε διαγνωστικά τεστ στα σχολεία τους στην Αγγλία ενώ πλέον οφείλουν να φορούν προστατευτική μάσκα στην τάξη.

Στην Βόρεια Ιρλανδία, οι μαθητές είχαν κληθεί να κάνουν τεστ στο σπίτι τους, ενώ κάθε βρετανικό έθνος λαμβάνει τα δικά του μέτρα στον υγειονομικό τομέα.

Αυστρία: Σε τηλεκπαίδευση η τάξη αν εντοπιστούν δύο κρούσματα

Ανοίγουν σήμερα τα σχολεία και στην Αυστρία με τη χρήση μάσκας να είναι υποχρεωτική – ακόμη και κατά την ώρα του μαθήματος – στο Δημοτικό. Στο Γυμνάσιο απαιτείται η μάσκα να είναι τύπου FFP-2.

Εάν διαπιστωθούν δύο κρούσματα, ολόκληρη η τάξη εφαρμόζει αυτομάτως την τηλεκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση θετικού τεστ, το παιδί μπορεί να παραμείνει στο σπίτι, χωρίς πιστοποιητικό γιατρού, αλλά πρέπει να ελέγχεται ημερησίως για πέντε ημέρες.

Εάν εντός τριών ημερών διαπιστωθεί δεύτερο κρούσμα στην τάξη, ολόκληρο το τμήμα συνεχίζει με τηλεκπαίδευση.

Ισπανία

Από το τρίτο κρούσμα της τάξης οι αρχές κάθε περιφέρειας αποφασίζουν τι μέτρα λαμβάνονται.

Ολλανδία

Προαιρετική η μάσκα, τεστ δύο φορές την εβδομάδα σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σε καραντίνα όλη η τάξη μετά το πρώτο κρούσμα. Επαγγελματικές σχολές, κολέγια και πανεπιστήμια κλειστά.

Ρουμανία

Από το πρώτο κρούσμα κάθε τάξη αρχίζει τηλεκπαίδευση που τελειώνει σε μια εβδομάδα, αν όλα τα παιδιά έχουν αρνητικό τεστ. Αν κλείσουν οι μισές τάξεις, κλείνει όλο το σχολείο.

Κροατία

Οι γιατροί κάθε σχολείου αποφασίζουν αν πρέπει να μεταβεί σε τηλεκπαίδευση. Γενικός κανόνας τα σχολεία να λειτουργούν ακόμη και με τους μισούς μαθητές στην τάξη.

Πολωνία

Δεν υπάρχουν επίσημα μέτρα, επαφίεται σε κάθε διευθυντή σχολείου η αποτροπή της διασποράς του ιού. Έγινε μια εβδομάδα τηλεκπαίδευσης πριν τις διακοπές και μια μετά την πρωτοχρονιά. Ο υπουργός Παιδείας θέλει τα σχολεία ανοιχτά, ο υπουργός Υγείας θεωρεί ότι δεν πρέπει να ανοίξουν κανονικά.

Σλοβακία

Υποχρεωτική η μάσκα από την πρώτη τάξη. Από το πρώτο κρούσμα μπαίνουν σε καραντίνα όσοι μαθητές της τάξης δεν έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από covid.

Τσεχία

Καραντίνα ανά τάξη από το πρώτο κρούσμα. Δύο τεστ την εβδομάδα, θα μειωθούν σε ένα από τις 17 Ιανουαρίου.

Πηγή

🦉

Πατήστε like και
ακολουθήστε μας

Αρέσει σε %d bloggers: