Το χρονοδιάγραμμα και η υλοποίηση της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών με τα νέα προγράμματα

Νέα Προγράμματα Σπουδών: Πότε ξεκινάει η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών – Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του σχεδίου στα σχολεία

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας, που ανακοίνωσε χθες τα Νέα Προγράμματα Σπουδών από το Νηπιαγωγείο ως το Λύκειο, η πιλοτική τους εφαρμογή θα ξεκινήσει άμεσα.

Αυτό σημαίνει ότι παράλληλα θα ξεκινήσει και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που θα κληθούν να τα υλοποιήσουν μέσα στις τάξεις.

Συγκεκριμένα πρόκειται για 51 επιμορφωτικά προγράμματα, τα οποία έχουν βασιστεί πάνω σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα που αναφέρονται στα προγράμματα σπουδών.

Το χρονοδιάγραμμα

Η ανακοίνωση των ΝΠΣ είναι αποτέλεσμα εργασιών που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2020 και ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο του 2021, επομένως τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο ενημέρωσης της εκπαιδευτικής κοινότητας και διαμόρφωσης μηχανισμών ανατροφοδότησης από το σώμα των εκπαιδευτικών.

Τα Νέα Προγράμματα Σπουδών μπορεί να τα βρει κανείς αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ, ενώ άμεσα θα εκδοθούν σε ΦΕΚ προκειμένου να ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή τους και η σχετική επιμόρφωση έως ότου, το σχολικό έτος 2023-24, τα Νέα Προγράμματα Σπουδών να ισχύσουν καθολικά, με την ταυτόχρονη έναρξη της εφαρμογής του «πολλαπλού βιβλίου».

xronodiagramma

Επιμόρφωση

Η υπουργός Παιδείας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου τόνισε τον ιδιαίτερο ρόλο που θα διαδραματίσουν οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι είναι και αυτοί που θα κληθούν να εφαρμόσουν τα Νέα Προγράμματα Σπουδών.

Οι εκπαιδευτικοί, λοιπόν, «ενδυναμώνονται ώστε να γίνουν σχεδιαστές και συντονιστές ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος μάθησης, Ενθαρρύνονται να οραματιστούν και να πρωτοτυπήσουν και αποκτούν πρόσβαση σε πλούσιο υποστηρικτικό υλικό, εκπαιδευτικά εργαλεία και κοινότητες μάθησης», σύμφωνα με το ΥΠΑΙΘ.

Τα παραπάνω διασφαλίζονται μέσω της επιμόρφωσής τους. Βάσει σχεδιασμού, εντός Δεκεμβρίου θα επιμορφωθούν περίπου 1.800 επιμορφωυές Β’, οι οποίοι θα λειτουργήσουν ως «πολλαπλασιαστές», ενώ τον Ιανουάριο του 2022 θα πραγματοποιηθεί η επιμόρφωση 35.000 εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σκοπό έως την καθολική εφαρμογή των ΝΠΣ, τον Σεπτέμβριο του 2023, να έχει επιμορφωθεί το σύνολο των εκπαιδευτικών καθώς και να έχουν γραφτεί και εισαχθεί τα νέα βιβλία που θα βασιστούν πάνω στα νέα προγράμματα.

Πηγή

🦉

Πατήστε like και
ακολουθήστε μας

Αρέσει σε %d bloggers: