Υπεύθυνοι Covid 19: Στα όρια της απόγνωσης

Με 25.000 κρούσματα μαθητών και εκπαιδευτικών μέσα στις δυο πρώτες μέρες των σχολείων και με δεκάδες χιλιάδες στενές επαφές οι εκπαιδευτικοί covid βρίσκονται στα όρια της εξουθένωσης σε ένα πλαίσιο που τους φορτώνει όχι μόνο με ατελείωτη εργασία αλλά και με μεγάλες ευθύνες

Το έχουμε ξαναπεί: Εκπαιδευτικοί και διευθυντές σχολείων σε πολλαπλούς ρόλους και για όλες τις δουλειές: Επιστάτες, φύλακες, γραμματείς, διοικητικοί υπάλληλοι, ψυχολόγοι, νοσοκόμοι, φαρμακοποιοί και υπεύθυνοι διαχείρισης COVID-19.

Μόνο αν βρίσκεται κάποιος μέσα στα σχολεία αυτές τις μέρες μπορεί να αντιληφθεί τι σημαίνει εκπαιδευτικός – υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19

Καθώς κάθε σχολείο πια, σε καθημερινή βάση έχει να διαχειριστεί εκπαιδευτικούς και μαθητές που μολύνονται, καθώς και μαθητές και εκπαιδευτικούς και μαθητές στενές επαφές μέσα και έξω από το σχολείογονείς που ανησυχούν, που επικοινωνούν με το σχολείο και το σχολείο που έρχεται σε συνεχή επικοινωνία μαζί τους για να τους αλληλοενημερωθούν για τα κρούσματα, οι υπεύθυνοι Covid, οι αναπληρωτές τους καθώς και οι διευθυντές των σχολείων χρεώνονται απίστευτες εργατοώρες σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και επίσης μεγάλες ευθύνες  σε ένα τοπίο με απίστευτο βομβαρδισμό οδηγιών από το ΥΠΑΙΘ και τον ΕΟΔΥ.

Τι προβλέπει η νομοθεσία

Υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19, καθώς και ο αναπληρωτής του, ορίστηκαν από τον Σύλλογο Διδασκόντων κάθε σχολικής μονάδας, σύμφωνα με το πρωτόκολλο για το άνοιγμα των σχολείων που δημοσίευσε την Παρασκευή το υπουργείο Παιδείας.

Οι αρμοδιότητες

Ο «υπεύθυνος COVID-19  είναι επιφορτισμένος με τα παρακάτω:

  • Ενημερώνει και εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19.
  • Έχει την ευθύνη επικοινωνίας με τις οικογένειες των παιδιών, την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας και άλλους εμπλεκόμενους φορείς όπως ο ΕΟΔΥ (για συνδρομή στην επιδημιολογική διερεύνηση και εκτίμηση κινδύνου).
  • Ενημερώνεται για τις τρέχουσες οδηγίες σχετικά με θέματα COVID-19 σε εκπαιδευτικές μονάδες και την αντιμετώπισή τους.
  • Έχει την ευθύνη για την τήρηση αρχείου καταγραφής απουσιών που σχετίζονται με συμπτώματα τα οποία μπορεί να εμφανιστούν σε άτομο με COVID-19 για μαθητές και προσωπικό και την παρακολούθηση της πραγματοποίησης από αυτούς, διαγνωστικού τεστ για COVID-19 και του αποτελέσματός του.
  • Διαμορφώνει λίστα ατόμων του τμήματος της σχολικής τάξης όπου εκδηλώθηκε το κρούσμα καθώς και άλλων ατόμων που εμπίπτουν στον ορισμό των στενών επαφών επιβεβαιωμένου κρούσματος (μαθητών, εκπαιδευτικών και λοιπού προσωπικού). Συμπληρώνει τα αντίστοιχα δελτία ιχνηλάτησης και καταγράφει τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου όλων των στενών επαφών κρούσματος που θα διενεργούνται σύμφωνα με το πρωτόκολλο.
  • Έχει την ευθύνη διαμόρφωσης, εξοπλισμού και λειτουργίας του προκαθορισμένου χώρου απομόνωσης περιστατικού που εκδηλώνει συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν σε παιδί με COVID-19 στο σχολείο.

Ελλάς, το μεγαλείο σου! Όπως σωστά επισημαίνει η δασκάλα Νάση Πετριτσοπούλου ο ΕΟΔΥ μάλλον είναι ένα φάντασμα, όπως και όλη η δημόσια υγεία!! Υπεύθυνος Covid 19 είναι εκπαιδευτικός με τάξη… που, εκτός από το να αφήνει τους μαθητές/τριες του για να παραλαμβάνει το “ύποπτο κρούσμα” και να περιμένει μαζί του ώσπου να έρθουν να το πάρουν, πρέπει να ιχνηλατεί τις επαφές του, να τις ενημερώνει (!) και να κρατάει ιατρικό ημερολόγιο!

Διαβάστε μέρος από το mail που είχε έρθει από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Νότιου Τομέα Αθηνών με την υπόδειξη «Παρακαλείσθε για την αυστηρή και πιστή εφαρμογή τους»:

Με αφορμή τις πρώτες διαπιστώσεις στην προσπάθεια δήλωσης κρουσμάτων από τους Διευθυντές των σχολείων, παρακαλούμε να ενημερώσετε τους Δ/ΝΤΕΣ και τους υπεύθυνους διαχείρισης covid-19 των σχολείων για τα κάτωθι όσον αφορά την διαδικασία δήλωσης επιβεβαιωμένου κρούσματος covid – 19.

Στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ είναι αναρτημένες οδηγίες με τίτλο << Αρχές διαχείρισης ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών λοίμωξης covid – 19 σε σχολικές μονάδες (18-9-2020)>>, για τις οποίες δεν φαίνεται να έχουν ενημερωθεί όλοι. Στο κείμενο αυτό περιγράφεται εκτός των άλλων σαφώς η υποχρέωση του υπεύθυνου διαχειριστή covid – 19 του σχολείου ότι είναι να αποστέλλει το δελτίο ιχνηλάτησης (συνημμένο 1 του εν λόγω κειμένου) στην γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας και στην διεύθυνση μας (την ίδια ημέρα).

Επίσης ο διαχειριστής του covid – 19 είναι υπεύθυνος να αναγνωρίζει και να καταγράφει τις στενές επαφές του επιβεβαιωμένου κρούσματος.Το e-mail που θα αποστέλλεται στην υπηρεσία μας ( μέχρι να ετοιμαστούν οι καταστάσεις του συνημμένου 1 πίνακα των οδηγιών του ΕΟΔΥ ) να περιλαμβάνει οπωσδήποτε τις κάτωθι πληροφορίες :

1) Προσδιορισμός του επιβεβαιωμένου περιστατικού(Ονοματεπώνυμο, φύλο, ηλικία, μαθητής, εκπαιδευτικός)

2) Τελευταία επαφή με το σχολείο

3) Συμπτωματικός ή μη

4) Ημερομηνία απάντησης του test

5) Στενές επαφές του επιβεβαιωμένου κρούσματος

Τα ανωτέρω είναι απολύτως αναγκαία για να σχηματίσουμε γνώμη για την αναστολή λειτουργίας τμήματος ή τμημάτων ή και του σχολείου όσο το δυνατόν ταχύτερα…….

Τέλος θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε την ευθύνη του υπεύθυνου διαχείρισης covid-19 για την ενημέρωση όλων των στενών επαφών για την απομάκρυνση τους από τα σχολείο, και για τις ημέρες της καραντίνας τους όπως ορίζεται στο κείμενο του ΕΟΔΥ.

Πηγή

🦉

Πατήστε like και
ακολουθήστε μας